Hepimiz sık sık bilmediğimiz numaralar tarafından aranabilir, SMS geçmişimiz yüzlerce markanın reklamları ve kampanyalarıyla dolu olabilir. Bazense çok sevdiğimiz bir işletmenin sadece SMS’lerini almak yetmez ve indirimler hakkında aranmak isteyebiliriz. Bu iki farklı senaryoda da kontrolü elinize alabilir, güvenilir ulusal veri tabanı ile oluşturulmuş İleti Yönetim Sistemi ile alacağınızın hizmeti hiçbir kanaldan almamaya ya da her kanaldan almaya karar verebilirsiniz.

İLETİ YÖNETİM SİSTEMİ NEDİR?

İleti Yönetim Sistemi, ticari elektronik ileti olarak gönderilen SMS, e-posta ve aramaların; hizmet sağlayıcılar tarafından alıcılardan alınan onay ile saklanmasına; alıcıların ise gönderilen ticari elektronik iletileri onay veya ret hakkını kullanabilmesini ve yönetebilmesini sağlayan bir sistemdir. 2015 yılında yürürlüğe giren güvenlik standartlarına uygun bir veri tabanıdır.

HİZMET SAĞLAYICI KİMDİR?

SMS, e-posta ve aramaları; telefon, çağrı merkezi, otomatik arama makinesi gibi vasıtalarla ticari elektronik ileti gönderimi yapan gerçek veya tüzel kişiler hizmet sağlayıcı olarak adlandırılır.

ALICI KİMDİR?

Hizmet sağlayıcılar tarafından gönderilen iletiyi alan, izinlerini yönetebilen ve değiştirme yetkisine sahip olan vatandaştır.

TİCARİ ELEKTRONİK İLETİ NEDİR?

Ticari elektronik ileti, hizmet sağlayıcılar tarafından işletmeleri tanıtmak, hizmet sunmak, pazarlama yapmak veya özel gün kutlamak amacıyla alıcılara gönderilen içeriklerdir. İçeriklerde kampanya, promosyon, indirim gibi bilgiler sunulur.

İLETİ YÖNETİM SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIR?

İleti Yönetim Sistemi ile hizmet sağlayıcıların alıcılara göndereceği ticari elektronik iletiler, önce sistem tarafından alınıyor ve saklanıyor. Alıcıdan gelen onay durumunda ileti, vatandaşın hizmet sağlayıcının gönderdiği mecradan sistemine düşüyor. Ret gelmesi durumunda ileti, alıcının sistemine düşmüyor ve İYS sisteminde saklanmaya devam ediyor.

 

İleti Yönetim Sistemi’nin sunduğu en büyük avantajlardan biri de onay ve ret hakkınızın daimi olması. İstediğinizde ileti alıcılığından çıkabilir, istediğinizde ileti almaya başlayabilirsiniz. İYS ile izin ve ret kararlarınız günlük olarak güncelleniyor ve kaydediliyor. İleti Yönetim Sistemi’nde kime, ne zaman izin verdiğinizi de istediğiniz zaman görüntüleyebilirsiniz.Ticari iletiyi almayı reddedikten sonra aynı hizmet sağlayıcı tarafından ileti almaya devam ettiğinizde ise İYS üzerinden şikayet hakkınız saklı.

 

ARANMAK İSTEMİYOR ANCAK SMS ALMAK İSTİYORUM, YA DA TAM TERSİ!

Hizmet sağlayıcılar zaman zaman bütün kanalları kullanarak alıcılarına ulaşmak isteyebilir. Böyle bir durumda hem arama, hem SMS hem de e-posta aldığınızı varsayalım. Hizmet sağlayan işletmenin size sunmak istediği haberleri takip etmek istiyor ancak yoğun iş temponuzda aramaları açacak vakit bulamıyor ve sürekli aranmak canınızı sıkıyor. Bu koşullar için de çözüm oldukça basit! İleti Yönetim Sistemi’nde kontrol sizin elinizde. Sistem üzerinden hizmet almak istemediğiniz kanalı veya kanalları bildirebilir; size ulaşılmasını istediğiniz kaynaklardan hizmet almaya devam edebilirsiniz.

 

İLETİ YÖNETİM SİSTEMİ’NE BAŞVURU NASIL YAPILIR?

 

  • Hizmet sağlayıcılar için

MERSİS’e kaydı olan ve bu kayıda göre yetkili görünen kişiler; kurumsal e-posta adresini kullanarak güncel bilgileri ile başvurabilir. Başvuracak yetkili kişilerin elektronik imza token’leriyle Temel Hizmetler Kullanım Taahhütnamesi’ni okuyarak imzalamaları gerekmektedir. Bilgileriniz incelenip sorgulandıktan sonra ön başvuru formu doldurmalı, belgelerinizi yüklemeli ve sistemden gelecek onayı beklemelisiniz.

 

  • Alıcılar için

Alıcılar İleti Yönetim Sistemi’nin web sitesinden, çağrı merkezinden veya e- Devlet kapısı üzerinden onay ve ret işlemlerini kolaylıkla yapabilir. Alıcılar tarafından yüklenecek izinler; iletişim bilgileri, izin türü( onay/ ret), izin tarihi, iletişim kanalı tercihi ve izin kaynağı belgelerinden oluşup sistemin güvenli veri tabanı üzerinde kaydedilerek oluşturulur.

 

GÖNDERİM ONAYI NASIL ALINIR?

Gönderim onayı üç farklı ortamdan alınabilir: Fiziksel, elektronik ve İYS yolu ile. Fiziksel ortamda form veya anket imzalayarak onayınızı alabilirsiniz. Elektronik ortamda ise kısa mesaj, sosyal medya araçları veya web sitesi kaynaklarıyla; İYS yoluyla da İYS’nin kendi mobil programları ve çağrı merkezi üzerinden gönderim onayı alabilirsiniz.

 

Daha detaylı bilgi almak, güncel başvuru tarihlerini takip etmek için https://iys.org.tr sayfasını ziyaret edebilir, güvenle ticari elektronik iletilerinizin onayına veya reddine karar verebilirsiniz.

Siz de ticari iletilerin kontrolünü sağlayan İletimi Yönetim Sistemi’ne kayıt olmak için ;İYS’nin iş ortağı olan ajansımız Setup34 ile iletişime geçebilirsiniz!

 

İleti Yönetim Sistemi (İYS) Nedir? Nasıl Başvurulur? yazısı ilk önce Message34.com Email Marketing Sistemi üzerinde ortaya çıktı.