Email Marketing Sektörünün Belası: Inboxa Ulaşmayan Emailler

Bin bir zahmetle web sitenizi oluşturuyor, içerikle dolduruyor, tanıtım çalışmaları yapıyor ve ziyaretçi çekiyorsunuz. Sonra yine bu ziyaretçilerinizi Email bülteni abonelerine dönüştürüp kalıcı müşteriler haline getirmeye çalışıyorsunuz.

Fakat buraya kadar pür dikkat ve onca zahmete katlanarak harcadığınız emekleri bir çırpıda suya düşürmek tehlikesiyle karşı karşıya olduğunuzu bilmiyor ve basit hatalar yüzünden mesajlarınızı abonelerinize ulaştıramıyorsunuz.

Peki emailleriniz neden inbox’a ulaşmıyor?

İşte size eposta pazarlaması ya da email marketing sektörünün belası; gelen kutusuna ulaşmayan emailler ile ilgili faydalı bir yazı. Aşağıda anlattığımız hataları yapmayın ve okurlarınızın spam klasörüne takılmayın:

Davetsiz Misafir Olmayın

Email listenize kendisi kaydolmamış kişileri kesinlikle listenize elle eklemeyin bu şekilde onlara göndereceğiniz epostalar onlar için sürpriz olacaktır. Bu da postalarınızı spam olarak işaretlemeleri için büyük bir risk oluşturur.

İzinsiz üye kayıt yönteminden kaçının çünkü insanlar kendileri üye olmadıklarını fark ettikleri bültenlerden rahatsız olurlar ve genelde onları spam olarak işaretlerler.

Burada işin püf noktası psikolojidir. “Nasıl?” diye soracak olursanız; insanlar her zaman “tercih yapma” eğilimindedir ve dikkat ederseniz genellikle kendi tercihleriyle övünür ya da gurur duyarlar. Şimdi sizin bülten veya diğer tanıtım emaillerinizin içeriği harika bile olsa, beklenmedik bir şekilde okurlarınızın karşısına çıktığı zaman bu bir “davetsiz misafir” olmaktan kurtulamaz.

İnsanlar eposta gelen kutularında böyle bir beklenmedik email ile karşılaştıkları zaman istem dışı olarak onu yabancı görür ve sahiplenemezler. Bu da ne yazık ki aslında hoşlarına gidebilecek bir mesaj dahi olsa onları “spam olarak işaretle” butonuna daha kolay yaklaştırır.

Bu yüzden altın kurallardan ilkini unutmayalım: İzinsiz üyelik kaydı ve manuel üyelik kaydı kesinlikle yapmayın!

Mail Bombardımanına Tutmayın

‘Haftalık Bülten’ dediyseniz, haftalık bülten olarak kalın. Sadece yeni yayınlar ya da yeni ürün duyuruları dediyseniz de bunları haftanın belli bir veya en fazla iki gününde toplu halde gönderin. İnsanlara her gün ya da gün aşırı bülten postası gönderirseniz, sizden bıkacak ve muhtemelen kısa bir süre sonra “spammm” diye yumruklayacaklardır.

‘Unsubscribe’ – ‘Çıkış’ Tabelasını Koymaktan Korkmayın

Çünkü çıkış kapısını gören insanlar hemen dışarı çıkmaya çalışmazlar. Rahat olun. Asıl korkmanız gereken maillerinizin içeriğiyle ilgili kalite ve onlara ne sunduğunuzdur. İnsanların teklif ettiğiniz şeylerle ilgilenip ilgilenmeyeceklerine odaklanın.

Eğer bir bülten aboneniz bir gün gelip de üyelikten çıkmak isterse ki bu en doğal hakkıdır, bir ‘unsubscribe’ yani üyelikten çıkış linki göremezse çare olarak maillerinizi spam olarak işaretleyecektir. İşte asıl tehlike budur. O yüzden insanların görüp de tıklamalarından gereksiz yere çekinmeyin ve üyelikten çıkış linklerinizi kolay fark edilir kılın. Bu size puan bile kazandırır.

Aşırı Link Yüklemesinden Kaçının

Mail içeriğinizde fazla sayıda link, yani bağlantı bulundurmak muhtemel bir spam alarmının tetikleyicisi olacaktır. Bu yüzden bağlantı sayısını dengeli tutmaya çalışın. Bağlantılarınızı artırmanız gerekiyorsa, bunu dengelemek için düz metin içeriğinizi de o oranda artırmanız faydalı olacaktır.

Listelerinizi Düzenli Kontrol Edin, Temizlik Yapın

Listenizdeki herkes maillerinize aynı oranda tepki vermez. Bazı okurlar bir kez abone olur, sonra ya aboneliğini unutur gider ya da fırsat bulamaz ve bir daha sizden gelen mailleri hiç kontrol etmez. Mailleriniz aylarca açılmadan bekler. İşte bu durum da spam klasörüne düşmek için önemli bir tehlikedir.

Böyle aboneleri ne yazık ki listelerinizden çıkarmak durumundasınızdır. Evet, bir aboneyi listeden silmek acıtıcı olabiliyor, fakat zaten mesajlarınızla ilgilenmiyorsa, orada durmasına da gerek yok demektir.

Bu sizin maillerinizin sağlığı için daha iyi; üzülmeyin.

Email Marketing Sektörünün Belası: Inboxa Ulaşmayan Emailler yazısı ilk önce Message34.com Email Marketing Sistemi üzerinde ortaya çıktı.